قرنطینه فرصتی برای بهبود روابط زناشویی

بررسی تاثیر قرنطینه بر افزایش تعارضات زناشویی

افزایش تعارضات خانوادگی از جمله نزاع میان زوجین یا فرزندان با والدین یکی از مهم‌ترین پیامد‌های اجتماعی شیوع ویروس کروناست. گزارش‌های متعددی منتشر می‌شود که نشان دهنده رشد خشونت‌ها و تنش‌های خانودگی، به ویژه نزاع بین زوجین است. دکتر محمدرضا رجبی شکیب پزشک، روان‌شناس و زوج‌درمانگر در گفتگو با دیدارنیوز این مساله را از زاویه روانشناسی تحلیل می‌کند. وی به تاثیرگذاری عامل استرس در افزایش تنش‌های درون خانوادگی اشاره می‌کند و می‌گوید: شنیدن مداوم اخبار ناخوشایند و زندگی در شرایطی مبهم که کسی قادر به پیش بینی آینده و زمان به پایان رسیدن این وضعیت نیست، همین طور مواجه شدن با مشکلات اقتصادی و بی رونق شدن کسب و کار‌ها همه در افزایش استرس موثرند. به علاوه، تغییر ریتم همیشگی زندگی و ماندان دائم در خانه هم می‌تواند استرس را تشدید کند، چون تغییر عادت‌ها و روال روتین زندگی، اساسا امری اضطراب آور است. وقتی استرس افراد بالا می‌رود، مهارت‌ها و توانایی هایشان برای حل تعارضات یا مدیریت هیجانی، کاهش می‌یابد و درنتیجه آسان‌تر و سریع‌تر با هم درگیر می‌شوند. می‌دانیم که افراد وقتی عمیقا حس ناکامی، درماندگی، ناشایستگی و شرم را تجربه می‌کنند، رفتار‌های پرخاشگرانه و هیجانات ثانویه‌ای مانند خشم را بیشتر بروز می‌دهند.

مرضیه حسینی: شیوع کرونا، زیست اجتماعی و فردی بسیاری از مردم دنیا را دستخوش تغییر کرده و مردم کشورهای مختلف از شرایط پیش آمده، از جمله انزوای اجتماعی و قرنطینه خانگی متاثر شده اند. افزایش تعارضات خانوادگی از جمله نزاع میان زوجین یا فرزندان با والدین یکی از مهم ترین پیامدهای اجتماعی شیوع ویروس کروناست. گزارش‌های متعددی منتشر می شود که نشان دهنده رشد خشونت‌ها و تنش های خانودگی، به ویژه نزاع بین زوجین است.

 

دکتر محمدرضا رجبی شکیب پزشک، روان‌شناس و زوج‌درمانگر در گفتگو با دیدارنیوز این مساله را از زاویه روانشناسی تحلیل می کند.


تاثیر استرس بر افزایش نزاع خانودگی


رجبی شکیب در خصوص رشد آمار نزاع خانوادگی در ایام قرنطینه در کشورمان معتقد است که این پدیده، منحصر به کشور ما نیست و گزارش‌هایی از چین و آمریکا هم منتشر شده و نشان می دهد که افزایش خشونت و دعواهای خانوادگی در ایام قرنطینه در سایر نقاط جهان نیز وجود دارد.


وی به تاثیرگذاری عامل استرس در افزایش تنش های درون خانوادگی اشاره می‌کند و می‌گوید: شنیدن مداوم اخبار ناخوشایند و زندگی در شرایطی مبهم که کسی قادر به پیش بینی آینده و زمان به پایان رسیدن این وضعیت نیست، همین طور مواجه شدن با مشکلات اقتصادی و بی رونق شدن کسب و کارها همه در افزایش استرس موثرند. به علاوه، تغییر ریتم همیشگی زندگی و ماندان دائم در خانه هم می تواند استرس را تشدید کند چون تغییر عادت ها و روال روتین زندگی، اساسا امری اضطراب آور است. وقتی استرس افراد بالا می رود، مهارت ها و توانایی هایشان برای حل تعارضات یا مدیریت هیجانی، کاهش می یابد و درنتیجه آسان تر و سریع تر با هم درگیر می شوند. می دانیم که افراد وقتی عمیقا حس ناکامی، درماندگی، ناشایستگی و شرم را تجربه می کنند، رفتارهای پرخاشگرانه و هیجانات ثانویه ای مانند خشم را بیشتر بروز می دهند.


این روانشناس ادامه می دهد: وقتی افراد در روزهای معمول به موضوعات مختلف فکر می کنند و با مسائل مختلف درگیرند، ذهن آنها بر یک موضوع خاص تمرکز نمی‌کند و می توانند آسان تر از موضوعات آزار دهنده عبور کنند؛ در شرایط قرنطینه خانگی اما همه افراد خانواده در کنار هم هستند و ارتباط کم تری با بیرون دارند؛ در نتیجه در عین اینکه دچار اصطکاک می شوند، کمتر می توانند از آن عبور کنند، چون دغدغه ها و مشغولیات کمتری نسبت به گذشته در ذهنشان وجود دارد؛ در نتیجه بر تعارض هایشان بیشتر تمرکز می کنند. البته این مساله می تواند از زاویه مثبت هم نگریسته شود یعنی شرایط پیش آمده سبب شود که زوجین، فرصتی برای حل تعارضاتشان بیابند و فارغ از درگیری های روزمره، از فرصت پیش آمده برای واکاوی و رسیدگی به روابط خود استفاده کنند. اما نکته اینجاست که همه زوجین، مهارتهای ارتباطی قوی و توانایی لازم را ندارند که دونفری مشکلاتشان را حل کنند. به همین دلیل، روزهای قرنطینه، علی القاعده مردم نیاز بیشتری به مداخله روانشناسی دارند ولی چون مراکز مشاوره عموما تعطیل اند، تنها راه، مشاوره‌های آنلاین خواهد بود.


رجبی شکیب به نکته مهم دیگری در خصوص مدیریت هیجانی در ایام قرنطینه اشاره می کند و می‌گوید: از آنجا که ریتم زندگی افراد در شرایط قرنطینه تغییر می کند، افراد باید مراقب ساعات خواب خود باشند و اجازه ندهند شرایط جدید، نظم پیشین خواب آنها را به هم بریزد. وقتی تنظیم ساعت بیولوژیک ما به هم می ریزد، استرس ما در ساعات بیداری هم بیشتر می شود.

 
همدلی، کلید حل مسائل


دکتر محمدرضا رجبی شکیب در ادامه بحث خود در خصوص تنش زا بودن شرایط قرنطینه می‌گوید: در خانه های کوچک، به عنوان مثال یک نفر تصمیم دارد کار کند، دیگری می خواهد بازی کند، آن یکی با تلفن صحبت کند و...، در نتیجه افراد، ناخواسته برای یکدیگر ایجاد مزاحمت می کنند، لذا این سبک زندگیِ نزدیک در یک فضای محدود به ویژه در خانه های کوچک یا برای کسانی که خانواده های شلوغ تری دارند، ایجاد تنش و تعارض می کند.


وی می افزاید: مساله مهم، چگونگی گذار از این دوره و اتخاذ تدابیری برای محافظت از روابط بین زوجین و روابط میان افراد خانواده است. اولین نکته این است که اعضای خانواده نسبت به هم شفقت و همدلی بیشتری داشته باشند. وقتی که افراد، مراعات بیشتری را در روابط خود لحاظ کرده و یا بیشتر از یکدیگر محافظت کنند، امکان تنش در خانه کاهش می یابد؛ زیرا تعارض ها اغلب اوقات ناشی از غفلت ها است. اگر کسی که همسرش در خانه کار می کند این درک را داشته باشد که او به آرامش نیاز دارد و سعی کند برای چند ساعت، بچه را از همسرش دور نگه داشته و حریمی را که لازم دارد فراهم کند، همسر هم متقابلا در جایی که لازم است مراعات او را خواهد کرد. پیامد درک و مراعات متقابل این است که چرخه علیت حلقوی در روابط ما به سمت مثبت حرکت می کند و حتی رابطه، بهبود می یابد. از این منظر است که می گوییم شرایط قرنطینه می تواند حتی یک فرصت باشد.

 
به حریم خصوصی هم احترام بگذاریم


این پزشک زوج‌درمانگر در بیان دیگر راهکارهای مقابله با تنش در دوران قرنطینه می گوید: نکته دیگری که زوجین و سایر افراد خانواده می بایست مد نظر داشته باشند احترام به حریم خصوصی دیگران در خانه و همچنین فراهم کردن خلوت برای خود و دیگران است. قرار نیست ما چون در قرنطینه و کنار هم هستیم اوقات تنهایی و خلوتمان را از دست بدهیم؛ چون این نداشتن حریم و خلوت، خود تولید استرس می کند. در نتیجه، اعضای خانواده باید این نکته را بپذیرند که در روزهای قرنطینه، همیشه قرار نیست دور هم باشیم. اگر کسی خلوت کرد ـ مثلا در یک اتاق ـ و نیاز داشت که مدتی در آن اتاق بسته بماند، به نیاز و خواسته او احترام بگذارند.


رجبی شکیب در همین خصوص می افزاید: حتی در این ایام، آدم ها باید زمان هایی را برای تفریح در نظر بگیرند و فکر نکنند حالا که ما سر کار نمی رویم و جایی هم نمی شود رفت، پس دیگر هیچ کاری نمی توانیم بکنیم. خیلی تفریحات درون منزل قابل انجام است مثل رقصیدن، آواز خواندن، بازی کردن و... تفریح تنها مختص بیرون از خانه نیست.


وی در بیان توصیه موثر بعدی که می تواند تهدید را به فرصتی برای بهبود روابط به ویژه برای زوجینی که فرزند ندارند تبدیل کند، استفاده از فرصت پیش آمده برای داشتن خلوت و ایجاد صمیمیت فیزیکی و جنسی بیشتر می داند و می گوید: افزایش روابط جنسی بین زوجین در ایام قرنطینه طبیعی است. هرچند که استرس در عموم مردم، میل جنسی را کاهش می دهد اما اگر افراد بتوانند با مدیریت کردن آن، رابطه جنسی بهتری از حیث کمی و کیفی داشته باشند، خشنودی و رضایت جنسی در کاهش میزان استرس در آنها بسیار موثر است.

 

           کد خبر: ۵۷۷۶۶

 

 


                 قرنطینه فرصتی برای بهبود روابط زناشویی

                                                 

                                                             چگونه در ایام قرنطینه از تنش و دعوا پرهیز کنیم؟

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید