رفتن به محتوای اصلی
کلینیک دکتر شکیب

کلینیک دکتر شکیب

  • خانه
  • فروشگاه
  • ارتباط با ما
  • درباره ما
  • بلاگ
  • آموزش تخصصی سکس تراپی
ورود / ثبت نامcart

چه کسانی مستعد افتادن در دام کالت‌اند؟

عشق سیاه: یادداشت پنجم

نگاهی دیگر
زمان مطالعه: 5 دقیقهچه کسانی مستعد افتادن در دام کالت‌اند؟

پربازدیدترین‌ها

کدام داروها باعث کاهش میل جنسی می‌شوند؟ هفت دارویی که باید بشناسید

سه باور اشتباه درباره بکارت و ارزش زن در ازدواج

شست و شوی مغزی

هزینه ترمیم بکارت چقدر است؟

و روزی سرانجام نجات خواهند یافت...

پربازدیدترین‌ها

  1. کدام داروها باعث کاهش میل جنسی می‌شوند؟ هفت دارویی که باید بشناسید

  2. سه باور اشتباه درباره بکارت و ارزش زن در ازدواج

  3. شست و شوی مغزی

  4. هزینه ترمیم بکارت چقدر است؟

  5. و روزی سرانجام نجات خواهند یافت...

آنها با ما زندگی می‌کنند. نه از فضا آمده‌اند، نه ژن‌هایشان با ما متفاوت است، و نه حتی گذشته‌ی عجیب و غریبی دارند. در سکانس آخر فیلم «نورمبرگ» وقتی داگلاس کلی روانپزشک در برنامه‌ای رادیویی اصرار می‌کند آدم‌هایی مثل هیتلر و گورینگ، بین ما هستند و برای همین حرف از استودیو بیرونش می‌اندازند، درواقع دارد از همین حقیقت تلخ صحبت می‌کند: بزرگترین جنایتکاران تاریخ هم وجهی از انسانیت ما را آشکار کرده‌اند. آدمیزاد این است. و هرکدام از ما بالقوه می‌توانیم پست و پلید باشیم.

خیلی از پژوهشگران تلاش کرده‌اند بفهمند آیا چیزی در شخصیت کسانی که جذب کالت‌ها می‌شوند، رهبر کالت را خدا می‌بینند و بعد هر جنایتی را توجیه می‌کنند، یا خودشان دست به هر جنایتی می‌زنند، وجود دارد که با بقیه فرق داشته باشد؟ آیا سه‌گانه‌ی تاریک در شخصیت آنها هم هست؟

پژوهشگران در پاسخ به این پرسش دو دسته شده‌اند: عده‌ای می‌گویند هیچ پروفایل شخصیتی واحدی وجود ندارد که مشخصه‌ی اعضای کالت باشد. میلیون‌ها نفر در طول سال‌ها به کالت‌ها پیوسته‌اند و از نظر شخصیت، سابقه و انگیزه‌های عضویت، تفاوت‌های آنچنان فاحشی دارند که شناسایی یک الگوی مشترک را ناممکن می‌کند.

این پژوهشگران همچنین معتقدند برشمردن ویژگی‌هایی که ممکن است خیلی هم رایج نباشد، باعث سرزنش یا انگ به اعضای کالت‌ها می‌شود که هیچ سودی ندارد.‌

کالت‌ها گاهی سال‌ها پول خرج می‌کنند تا فرهنگ‌شان را با ابزارهای رسانه‌ای مختلف گسترش دهند و اگر مردم تصور کنند فقط یک آدم زودباور یا کم‌هوش ممکن است فریب بخورد، خودشان هم بیشتر ممکن است در دام کالت بیفتند.

با این حال، دسته‌ی دیگری از پژوهشگران عواملی که احتمال جذب افراد به کالت را بیشتر می‌کند، توصیف کرده‌اند. اولین چیزی که مورد توافق همه است، خطر دوره‌ی گذار است.

دوره‌ی گذار در زندگی، می‌تواند موقعیتی باشد مثل طلاق، از دست دادن یک عزیز، تغییر شغل یا مهاجرت. هرچیزی که آدم‌ها را تنها می‌کند، یا نیاز به یک هویت متمایز را در آنان زنده می‌کند، یا هر وقت که آدم‌ها احساس خالی شدن دارند، کالت می‌تواند آنها را در دام بیندازد. و احتمالا مهم‌ترین دوره‌ی گذار، بیشترین دوره‌ای که آدم‌ها به دنبال هویت‌سازی‌اند، نوجوانی است. برای همین کالت‌ها سرمایه‌گذاری زیادی می‌کنند بر جذب کادرشان از دبیرستان‌ها.

اما بعد دیگری از گذار، گذار اجتماعی و فرهنگی است. محبوبیت کالت‌ها بسته به تحولات جامعه هم هست. مثلا رابرت لیفتون در همان کتاب «اصلاح فکری و روانشناسی تمامیت‌گرایی» می‌گوید دهه‌ی ۶۰ میلادی، اوج عصر کالت‌ها، جامعه‌ی آمریکا در حال بازنگری در ارزش‌ها، باورها و هویت خود بود. انتقال فرهنگی، در را به روی کالت‌ها باز می‌کند. این همان چیزی است که ما در دهه‌ی ۶۰ خودمان هم دیدیم. و من فکر می‌کنم همین حالا هم که در حال یک گذار بزرگیم، زنگ خطر برایمان به صدا در می‌آید.

ویلا اپل در کتاب «کالت‌ها در آمریکا: برنامه‌ریزی‌شده برای بهشت» (Cult in America: Programmed for Paradise) می‌گوید سه دسته از آدم‌ها به کالت‌ها جذب می‌شوند:

دسته‌ی اول «آدم‌های عادی» در حال گذارند؛ کسانی که به قول او در «لحظه‌ای با دشواری ویژه» در زندگی‌شان‌اند.

دسته‌ی دوم، آدم‌های مساله‌دارند. او می‌گوید نمی‌شود انکار کرد که بخشی از کادر کالت‌ها، بیماران روانی‌اند. انگیزه‌ی عضویت در کالت برای بعضی‌ها، ارضای تکانه‌های پرخاشگری یا تمایلات جنسی‌ خاص، یا دسترسی به مواد مخدر و امثال آن است.

اما دسته‌ی سومی که اپل توصیف می‌کند، آدم‌های «جستجوگر»ند؛ کسانی که به دنبال یک جهان‌بینی نو، یک هدف یا هر چیزی برای پر کردن زندگی‌شان‌اند. به دنبال پاسخ‌هایی جدید برای پرسش‌هاشان می‌گردند و بعد... با کالت رو‌به‌رو می‌شوند؛ موجودی که می‌تواند فضاهای خالی وجودشان را پر کند.

خود من، به‌عنوان کسی که در دبیرستانی درس خوانده که بسیار شبیه کالت بود، و خیلی از هم‌شاگردی‌های سابقم را هنوز هم گرفتار آن کالت می‌بینم، بیش از هرچیز نگران این داستانم: نوجوانی، سن خالی شدن و پر شدن است. ما در نوجوانی به دنبال تمایزیم. می‌خواهیم خود را از هویتی که مال خودمان نیست خالی و با چیز جدیدی پر کنیم، و کالت اینجاست که ما را می‌بلعد. و شاید تا سالها نتوانیم از شکم این نهنگ بیرون بیاییم.

فکر می‌کنم بیشترین چیزی که می‌تواند کمک کند به فرزندان نوجوان‌مان که در دام کالت‌ها نیفتند، یک والد صمیمی است؛ بزرگتری که نقش والدگری را کنار گذاشته و با نوجوانش رفیق شده. پدر یا مادر امنی که شغلش را قضاوت کردن نمی‌داند و نوجوان می‌تواند درباره‌ی همه‌چیز با او حرف بزند، واکسن کالت است.

اگر به این موضوع علاقه‌مندید یا کنجکاوید که بیشتر بدانید، حتماً بخش‌های بعدی را از دست ندهید:

  • عشق سیاه؛ یادداشت اول

  • عشق سیاه؛ یادداشت دوم

  • عشق سیاه؛ یادداشت سوم

  • عشق سیاه؛ یادداشت چهارم

  • عشق سیاه: یادداشت ششم

  • عشق سیاه؛ یادداشت هفتم

  • عشق سیاه: یادداشت هشتم

  • عشق سیاه: یادداشت نهم

  • عشق سیاه: یادداشت دهم

  • آزمون کالت: چگونه تشخیص دهیم در دام کالت افتاده‌ایم؟

روانشناسی کالت
فرقه
سوءاستفاده روانی
فرقه کالت
شستشوی مغزی (Brainwashing)
کالت
کالت ها
14 بهمن 1404
138 بازدید

تجربه شما چیست؟

تجربه یا دیدگاهتان را درباره این موضوع با بقیه به اشتراک بگذارید، تا بتوانیم از همدیگر هم یاد بگیریم

بیشتر بخوانید

مطالعه‌ی این مقالات را هم پیشنهاد می‌کنیم.

مشاهده تمامی مقالات
مشاهده تمامی مقالات

می‌خواهید مشورت بگیرید؟

می‌توانید بصورت مستقیم با دکتر شکیب ارتباط بگیرید. دکتر شکیب سالهاست خود را متعهد به پاسخگویی به همه ایرانیانی می‌داند که از هرجای دنیا مشورت می‌خواهند.
لطفا پیامتان را در قالب متن یا صدا ارسال کنید. هرچه کوتاه‌تر، بهتر. اما برای گرفتن پاسخ از. دکتر شکیب، باید کمی صبور باشید.

گفتگو با دکتر شکیب
dot grid pattern3d shape hourglass3d shape circular coil
کلینیک دکتر شکیب

کلینیک دکتر شکیب

هدف دکتر شکیب و تیم همراهش، کمک به آدمهاست برای اینکه از زندگی‌شان بیشتر لذت ببرند، بدون آنکه به خود یا دیگران آسیب بزنند.

دسترسی‌ها

وبلاگ
کارگاه های آموزشی
آموزش تخصصی سکس تراپی
تماس مستقیم با دکتر شکیب

سرویس‌ها

پادکست‌ها
ویدیوها

درباره سایت

درباره ما
تماس با ما
قوانین و مقررات

ارتباط با ما

09366960101
rajabishakib@gmail.com

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

InstagramTelegramYoutubeInstagram 2

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

InstagramTelegramYoutubeInstagram 2

عضویت در خبرنامه

جهت دریافت آخرین اخبار، وبینارها و مطالب سایت در خبرنامه عضو شوید.

کلینیک دکتر شکیب

کلینیک دکتر شکیب

© 2026 Dr. Shakib. All rights reserved.

کالت چیست؟

کالت چیست؟

عشق سیاه؛ یادداشت اول

نگاهی دیگر

13 بهمن 1404

چه چیز در همه‌ی کالت‌ها مشترک است؟ (۱)

چه چیز در همه‌ی کالت‌ها مشترک است؟ (۱)

عشق سیاه: یادداشت دوم

نگاهی دیگر

14 بهمن 1404

چه چیز در همه‌ی کالت‌ها مشترک است؟ (۲)

چه چیز در همه‌ی کالت‌ها مشترک است؟ (۲)

عشق سیاه: یادداشت سوم

نگاهی دیگر

14 بهمن 1404

پادکست زنده می‌مانیم

پادکست زنده می‌مانیم

گفت‌وگوهایی درباره قدرت، اضطراب و امید در روزهای نامطمئن

نگاهی دیگر

17 خرداد 1405

همه چیز از خودی و غیر خودی شروع می‌شود

همه چیز از خودی و غیر خودی شروع می‌شود

عشق سیاه: یادداشت دهم

نگاهی دیگر

20 بهمن 1404

هنوز نظر برای این پست ثبت نشده است.